Sterrenkijken
2022-08-12, 22:00–00:00, Terrein
Language: Dutch

Als het weer enigszins meezit, zijn er tijdens het Fri3d-camp-weekend verschillende astronomische fenomenen te zien die met het blote oog en/of telescoop bekeken kunnen worden.


Verschillende mogelijke waarnemingen al naargelang het weer en publiek:
- Het maximum van de perseidenmeteorenzwerm valt in de nacht van 12 op 13 augustus. Om de meteoren te spotten is niks nodig behalve een een (lig)stoel of matje en een portie geduld. Jammer genoeg zal de volle maan die nacht storen.
- Dit is echter ook gedeeltelijk een voordeel aangezien dit betekent dat die maan ook goed bekeken kan worden met de telescoop en/of verrekijker.
- Bij voldoende open zicht, is Saturnus al voor middernacht zichtbaar boven de horizon. Van alle hemelobjecten is dit waarschijnlijk het meest indrukwekkende om te bekijken door een telescoop.
- Een eerste blik op de verschillende soorten hemelobjecten: dubbelsterren, planetaire nevels, open sterrenhopen, bolvormige sterrenhopen en sterrenstelsels.
- Verder kan er nog een rondleiding rond de dan zichtbare sterrenbeelden gegeven worden.

Deze sessie is bedoeld als eerste introductie in sterrenkijken. Deelnemers mogen een eigen telescoop of verrekijker (statief is een plus) meebrengen.

Als kind al gepassioneerd door astronomie en computers. Als fysicus van opleiding in de elektronica-branche terechtgekomen. Actieve linux-user, free-and-open-software developer en self-hoster.