chips : hoe - wat - waarom?
2022-08-13, 10:30–12:30, Blokhut
Language: Dutch

We gebruiken in ons dagdagelijkse leven zeer veel elektronische toestellen. Maar hoe werkt een chip eigenlijk? Hoe wordt een chip gemaakt? We duiken in de wondere wereld van de elektronica… Aan de hand van heel eenvoudige voorbeelden wordt uitgelegd hoe een chip werkt. Ook de fabricatie van een chip komt aan bod: we beginnen met zand, daar maakt men siliciumschijven van, en na een lang en moeilijk proces worden dan chips gemaakt. Omdat alle onderdelen op een chip zo verschrikkelijk klein zijn, is tijdens de fabricatie zelfs het kleinste stofdeeltje een probleem, dus moeten we chips in cleanrooms fabriceren. Cleanrooms zijn speciale laboratoria: speciale kleding, supergezuiverde lucht, hoogtechnologische toestellen... we bespreken het allemaal. En we maken het tastbaar door veel didactisch materiaal: silicium-schijven, PCB’s met chips erop, materiaal uit de cleanroom, en we steken een liefhebber in een cleanroom pak. Voorkennis is niet nodig, veel interesse wel.


Ik ben ingenieur met PhD in de elektronica. Ik werk al 37jaar in het domein van de fabricatie van elektronica, en ik ben ook verbonden aan de universiteit van Gent, aan de faculteit van de ingenieurs. Maar ik geef ook regelmatig les over elektronica aan een lekenpubliek, en dat kunnen zowel kinderen als volwassenen zijn. Voor deze workshop zijn kinderen vanaf ca. 12 jaar welkom, maar interesse is belangrijker dan leeftijd.


What's the maximum amount of participants you can host?

30

Maaike Op de Beeck is ingenieur met doctoraat in de elektronica. Maaike werkt op imec en aan de universiteit van Gent. Zij is al 37 jaar bezig met chipfabricatie , en zij geeft vaak les hierover aan een variërend publiek: jong en ouder, mensen met weinig tot erg veel achtergrondkennis...