Firefly! Light up the campsite (and your city) with the Urban Species Lightbox
2022-08-12, 15:00–17:00, Main One
Language: Dutch

Zou je graag willen leren om LEDs te laten knipperen en tekeningen die je gemaakt hebt te animeren? Ben je des te meer gemotiveerd als je jouw animaties bovendien kan koppelen aan burgerparticipatie en ecologie, schrijf je dan in voor deze workshop!

Tijdens de Firefly workshop ontdek je de door het “Urban Species” collectief ontworpen lightboxen. De Urban Species Lightbox is een toolkit die je toelaat om op een poëtische manier onze betrokkenheid bij de stad te herdenken, en daarbij onze manier van “mens zijn” in de publieke ruimte te hertekenen. De lightboxen laten toe om op straat data (rond luchtkwaliteit bijvoorbeeld) op een ludieke manier te visualiseren, om zo mensen uit te nodigen om samen maatschappelijke uitdagingen aan te gaan en dit terwijl we de collectieve verbeelding aanzwengelen. Klaar om op een speelse wijze de mogelijkheden van voor iedereen toegankelijke DIY-elektronica en licht animatie ontdekken?


De Urban Species Lightbox is een urban display voor verhalen, signalisatie en data visualisatie, ontworpen voor placemaking en om aandacht te geven voor stedelijke problematieken. Het bevat een matrix van 54 kleuren LED’s, een microcontroller en optioneel een batterij. Een constructie kit van “light separators” laat toe om het LED licht in een veelheid aan vormen te verspreiden. De lightbox laat ook toe om daarboven transparanten aan te brengen die extra detail toevoegen aan de tekening. Urban Species ontwikkelde een web-based animatie software “Firefly” waarmee je de lightbox kan animeren en de animaties ook kan opslaan op de controller.

In de workshop gaan we eerst aan de slag door een vrije tekening te maken. Deze vormen we daarna op naar de grid van de “light separators”: horizontalen, verticalen en diagonalen. Vervolgens animeren we de vormen. Als afsluiter maken we een collectieve interventie/opstelling met de lightboxen die ’s avonds het kamp oplicht.

Deelnemers met kennis van python/nodered kunnen ook experimenteren met dynamisch de lightbox te laten oplichten door animaties te activeren via commando’s (knoppen te koppelen, sensoren te koppelen, enz).

Hier enkele links naar toepassingen van de Urban Species Lightbox
http://urbanspecies.org/en/super-animated-thursday-super-jeudi-anime
http://urbanspecies.org/en/mobile-unit-for-a-local-sustainable-mobility-hub


What's the maximum amount of participants you can host?

20

Thomas Laureyssens designs and researches games, interactive interventions and ludic participation tools for public spaces aimed at community appropriation. He is a member of the action-research group Urban Species (http://www.urbanspecies.org / LUCA School of Arts & ULB) and founded design studio Toyfoo (http://www.toyfoo.com).